Pelmeņu pagatavošana var izrādīties sarežģīta, jo viena no visbiežāk pieļautajām kļūdām ir to iegrūšana verdošā ūdenī. Kulinārijas speciālisti skaidro, kāpēc šāda pieeja nav pareiza.
Daudzas mājas pavāres mēdz saskarties ar problēmu, kad pelmeņi vārīšanas laikā saplīst vai salīp kopā katlā. Šādas situācijas var negatīvi ietekmēt gan ēdiena izskatu, gan garšas kvalitāti. Pavāri paskaidro šādu gadījumu cēloņus un iesaka risinājumus, kā no tiem izvairīties.
Kāpēc pelmeņi verdošā ūdenī izjūk verdošā ūdenī
Viena no biežāk pieļautajām kļūdām, gatavojot pelmeņus, ir to iegremdēšana verdošā ūdenī. “Bieži vien mājsaimnieces saskaras ar problēmu, kad pelmeņi sadalās verdošā ūdenī, un tām nākas pildījumu un mīklu likt atsevišķi uz šķīvja,”.
Tas notiek strauju temperatūras izmaiņu dēļ. Kad sasaldētus pelmeņus iemet verdošā ūdenī, mīkla ātri plīst, izraisot to struktūras sabrukumu. “Temperatūras starpība izraisa pelmeņu plīšanu un sadalīšanos. Labāk tos iemest katlā, kad ūdens jau ir karsts, bet vēl nav uzvārījies,” uzsver pavāri.
Kāpēc pelmeņi salīp kopā?
Vēl viens iemesls, kāpēc pelmeņi vārīšanas laikā var salipt, ir cietes klātbūtne uz to virsmas. Kad tā nonāk verdošā ūdenī, ciete salīp kopā, padarot pelmeņus lipīgus:
“Pēc tam, kad pelmeņi iegremdēti verdošā ūdenī, uz mīklas virsmas esošā ciete salīp. Tā rezultātā pelmeņi salīp kopā,” pavāri norāda.
Lasi vēl: Šīs zvaigžņu zīmes var kļūt pat par miljonāriem; Precīza prognoze 2025. gadam no Tamāras Globas
Šis process ne tikai bojā ēdiena izskatu, bet arī samazina tā apetīti.
Kā pareizi pagatavot pelmeņus
Lai izvairītos no sabrukušu un salipušu pelmeņu problēmas, ir vērts ievērot dažus vienkāršus padomus. Vispirms pelmeņus uz dažām minūtēm iemērciet aukstā ūdenī un pēc tam iemetiet tos tikko vārītā ūdenī. Tas palīdzēs izvairīties no mīklas saplaisāšanas un saglabāt to formu:
“Pelmeņi neplaisās un vārīsies ļoti garšīgi, ja tos iemetīsiet ūdenī, kas tikko sācis vārīties, pēc tam, kad tie dažas minūtes bijuši aukstā ūdenī,” iesaka pavāri.
Svarīgi ir arī pievērst uzmanību ūdens daudzumam katlā. Lai nodrošinātu, ka pelmeņi nesalīp kopā un vārās vienmērīgi, jālieto pietiekami daudz ūdens. Uz 500 gramiem pelmeņu ieteicams ieliet 1,5-2 litrus ūdens.
“Pelmeņi nedrīkst būt saspiesti katlā. Uz 500 gramiem pusfabrikātu nepieciešams 1,5-2 litri ūdens,”.
Lasi vēl: Bērnudārza pavāres recepte: marinētie gurķīši bērniem – tik garšīgi, ka pazūd no galda pirmie
Turklāt, lai uzlabotu pelmeņu garšu, ūdenim var pievienot lauru lapu un 2-3 piparu grašus.